Hans Cammaert studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Dejan Mijajev en Francis Reusens. Hij verfijnde zijn vioolspel bij Marc Destrube en Ursula Gorniak. Hij speelt graag in verschillende stijlen en speelde daardoor in verschillende orkesten en kamermuziekensembles zoals I Fiamminghi, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en het voormalige Collegium Instrumentale Brugense, vandaag Het Kamerorkest. Hij was een van de stichters van La Passione, lid van de Beethoven Academie en is stichter en artistiek leider van ensemble a en van het salonensemble Elixir d'Anvers.
|
Tine Van Parys Tine Van Parys (°1980) begon haar muzikale studies aan de academie van Izegem. In 2003 behaalde zij met grote onderscheiding het diploma van Meester in de Muziek aan het Conservatorium van Antwerpen in de celloklas van Jaap Kruithof. Als Erasmus-student studeerde ze aan de Musikhochschüle in Leipzig bij Prof. M. Moosdorf. In 2005 gradueerde ze voor barokcello aan het Conservatorium van Brussel bij Alain Gervreau.Daarnaast volgde zij masterclasses cello en kamermuziek bij onder meer Klaus Heitz, Roel Dieltiens, Anner Bijlsma, het Alban Berg Quartett.
Tine werd Jong Tenuto laureate in 1996. Tijdens haar studies was ze cello-aanvoerder bij het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen en de Jonge Filharmonie. Bij verschillende barokensembles in binnen- en buitenland is ze een veelgevraagde solist en continuospeler.Ze concerteert vaak met het Euterpe Baroque Consort, Le Concert d’Anvers, Capriola di Gioia, Trafique Lyrique en Ensemble A. Ze werkt ook samen met o.a. Ex Tempore, Il Fondamento, het Vlaams Radiokoor, Les Siècles, Bachkoor BWV. Als solist bracht ze een reeks concerten met de sonates van Vivaldi en Geminiani en Bach’s cellosuites. Onlangs concerteerde ze op de Händel Festspiele in Göttingen en het London Haendel Festival. Op de moderne cello kan je ze aan het werk horen met o.a. het ensemble Octocelli, het tangokwintet Circacinco en in duo met de pianist Yutaka Oya. Geregeld speelt ze bij de Casco Phil en als remplaçant bij de Vlaamse Opera. Daarnaast is ze als lerares cello verbonden aan de academies van Gentbrugge en Hemiksem. © foto: Miriam Devriendt |
Ben Van Nespen (Antwerpen, 1978) behaalde aan het Lemmensinstituut te Leuven het meestergraads- en specialisatiediploma voor orgel bij Reitze Smits en tevens het meestergraadsdiploma voor klavecimbel bij Kris Verhelst. In augustus 2009 won hij de 1ste prijs op het orgelconcours “Musica Antiqua” te Brugge, als eerste Belg ooit in de geschiedenis van het festival.
Als solist op orgel en klavecimbel vertolkt hij een uitgebreid repertoire, gaande van de 16de tot en met de 21ste eeuw. Als basso continuo-speler werkte hij o.a. met de ensembles Anima Eterna, B’Rock, Concerto d'Amsterdam, Currende, Ensemble a, Octopus, Oltremontano, Red Herring en Ricercar Consort. Momenteel is hij als leraar orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk werkzaam aan de muziekacademies van Wilrijk en Ekeren. In 2013 realiseerde hij zijn eerste solo-cd, opgenomen op het historische orgel van de St.-Pieterskerk in Turnhout. |
Pieter Vandeveire is contrabassist en gambist. De contrabasstudies volgde hij bij Lode Leire in Antwerpen en viola da gamba bij Philippe Pierlot in het conservatorium van Brussel. Deze opleidingen werden aangevuld met masterclasses bij o.a. Duncan McTier en Franco Petracchi voor contrabas en Vittorio Ghielmi, Fahmi Alqhai en Jordi Savall, dat zijn gambisten. In 2009 won Pieter de eerste prijs op het internationale concours voor viola da gamba in het kader van het Festival Música Antigua te Sevilla.
Zijn contrabas brengt hem in de meest uiteenlopende muzikale werelden: van ‘Ensemble A’ en ‘Le Concert D’anvers’, beiden orkesten gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk tot het hedendaagse werk, bv. met het Nadar Ensemble. Af en toe komt ook het grote orkestwerk aan bod, o.a. bij de Munt en het Brussels Philharmonic. Na de uren wordt er wel eens jazz en wereldmuziek gespeeld bijvoorbeeld met ‘the Broken Heart Trio’. De viola da gamba opent deuren naar renaissance en barok. In duo met Dieter Van Handenhoven klinkt het barokke repertoire, met BOX (Baroque Orchestration X) wordt de gamba uit zijn vertrouwde oude muziek wereld gelift en in een actuele context geplaatst bv. in samenwerking met Dez Mona of met de Amerikaanse zangeres Shara Worden. Naast het podiumwerk is Pieter ook zeer begaan met het zijn taak als leerkracht viola da gamba en contrabas aan de academies van Lebbeke, Bornem en Lier. |
Katrin Smedts behaalde in 1997 het diploma Meester in de muziek voor altviool aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en vervolmaakte zich nadien op verschillende Masterclasses. Sindsdien verleent zij haar medewerking aan verschillende orkesten zoals deFilharmonie, het Symphonieorkest van Vlaanderen, de Belgische Kamerfilharmonie, Het Kamerorkest (Collegium Instrumentale Brugense) en was zij lid van de Beethovenacademie tot 2007. Als freelance-altvioliste wordt zij regelmatig gevraagd voor tal van ensembles met verschillende bezetting , van strijkkwartet over kamerorkest tot musical. Zo concerteerde zij onder meer met het Kamerorkest voor Vlaanderen, Prima la Musica, la Sarabande, la Passione, Tivoli Band maar ook met oa Rocco Granata, Jo Lemaire en anderen.
|
Eline Pauwels studeerde in 2007 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Dejan Mijajev en volgde masterclasses bij Stéphan Picard, Viktor Tretyakov, Alexej Barchevith, e.a. Ze is een vaste waarde in het kamerorkest Sinfonia Rotterdam. Voorts is ze actief als kamermuzikant en speelt ze als freelance violiste in verscheidene symfonie- en kamerorkesten in binnen- en buitenland zoals deFilharmonie, Het Gelders Orkest, Casco Phil. Eline is ook een van de oprichters van het labo voor kamermuziek Loge 35 en startte dit jaar met een nieuw strijktrio, het Ada String Trio. Cd-opnames, oude muziek en crossover-projecten behoren eveneens tot haar activiteiten.
|
Julie Van Buggenhout studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar ze met onderscheiding afstudeerde in de klas van Guido De Neve. Ze deed heel wat ervaring op als orkestmusicus (o.a. deFilharmonie, Prima la Musica, Kamerorkest voor Vlaanderen, Mechels Kamerorkest...). Samen met pianiste Veerle Bosmans richtte ze Duo Juve op.
|
Marc, °1977, Antwerpen, begon met trompet aan de muziekacademie van Antwerpen, bij Arthur Vanderhoeft. In het conservatorium van Gent studeerde hij bij Benny Wiame en beëindigde zijn studies in het conservatorium van Amsterdam bij Fritz Damrow. Hij volgde masterclasses bij Hakan Hardenberger, Reinhold Friedrich, Urban Agnas, Allen Vizzutti e.a.
Hij was werkzaam bij volgende klassieke orkesten en ensembles: De Beethoven Academie, Het Kamerorkest voor Vlaanderen, Prima La Musica, Het Nationaal Orkest van België, Het Symfonieorkest van Vlaanderen, deFilharmonie , Het Symfonieorkest van de Munt. Sinds enkele jaren verdiept hij zich in de barokmuziek gespeeld op historische instrumenten. |
Gerardus De Swerts werd geboren in Berendrecht (Antwerpen). Naast een praktische muzikale opleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen studeerde hij tevens muziekwetenschap. Na het behalen van een licentiaat in de musicologie (KU Leuven) zette hij zijn studie in de muziekwetenschappen verder in Köln en Bonn (Heinrich Lindlar, Dietrich Kämper, Günther Massenkeil) en volgde cursussen over historische uitvoeringspraktijk aan het Mozarteum in Salzburg (Nikolaus Harnoncourt). In zijn dissertatie ‘Musurgia Rhetorica’ (Studien zur Affektenlehre des Barock) (1984) bespreekt hij zeer uitvoerig de muzikale retoriek en affectenleer.
Als musicoloog en musicus heeft Gerard De Swerts een groot deel van de evolutie betreffende de herbronning in de oude-muziek-wereld meegemaakt. Naast Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt speelde Jos Van Immerseel een belangrijke rol in zijn vroege interesse voor de ‘oudere muziek’, de ‘historische instrumenten’ en de ‘historische uitvoeringspraktijk’. Hun geestelijk erfgoed vormt samen met de vindingrijkheid van vele andere uitvoerders de basis van zijn huidig muzikaal denken. Rechtstreekse contacten met creatieve autoriteiten op het gebied van uitvoering, musicologie en filosofie, bepalen mede zijn eigen visie op uitvoeringspraktijk, pedagogische, psychologische en filosofische aanpak. Het overtuigen en ontroeren aan de hand van muziektaal staan hierbij centraal. De Noord-Italiaanse muziek uit de late 16de en vroege 17de eeuw – speciaal de muziek van Monteverdi en tijdgenoten – is uitgegroeid tot zijn specialiteit. Zijn interesse voor de klankkleuren van historische instrumenten alsook zijn fascinatie voor de contrapuntische structuren van de Vlaamse polyfonisten kwam reeds vroeg tot uitdrukking bij de oprichting van het Collegium musicum Burgundorum (1976); een ensemble dat 15de en 16de-eeuwse muziek speelde op kopieën van renaissance-instrumenten. Tegenwoordig bestudeert hij de klankkwaliteit van historische Italiaanse orgels uit de 16de en 17de eeuw. Met zijn zoektocht naar de klank van het organo di legno hoopt hij een bijdrage te leveren voor een vernieuwde visie met betrekking tot de begeleiding van het orgel (continuo) in Monteverdi’s tijd. Een doorgedreven studie van het organo in de Silberne Kapelle te Innsbruck (ca. 1570) staat hierbij centraal. Zijn grote vertrouwdheid en ervaring met de notatiemethodes en -principes van de 15de tot de 20ste eeuw resulteert in een groot aantal transcripties uit diverse stijlperiodes. Naast deze partituurtranscripties zijn verschillende publicaties van zijn hand. Zijn partituurtranscripties getuigen van het grootste respect voor het originele bronnenmateriaal. De zorg die besteed wordt aan een zo getrouw mogelijke weergave van de originele notatie van partituur en muziek is vaak een richtingaanwijzer voor uitvoeringspraktijk en interpretatie. De uitvoerder wordt bijgevolg verplicht bepaalde keuzes (interpretaties) te maken waarbij uiteraard plaats is voor een grote vrijheid m.b.t. fantasie en creativiteit (dit aan de hand van de stijlgebonden retorische beginselen). |